Karkauspäivän paikan kiinnitti Julius Caesar vuonna 46 eaa. Roomalaisilla oli helmikuu vuoden viimeinen kuukausi. Hän määräsi karkauspäivän paikaksi 24. helmikuuta.
Suomessa ja Ruotsissa oli 1990 luvulle asti karkauspäivän sijainti 24.2, tämä vaikutti mm. siihen, että 24 – 28.2 nimipäivät siirtyivät karkausvuonna päivän eteenpäin.
Vuonna 1998 karkauspäivä siirrettiin helmikuun 29. päiväksi.

Ensi vuosi luo haasteensa mm. leipomoille, satsatako Runebergin torttuihin, vai laskiaispulliin, sillä 5.2 Laskiaistiistaina on myös Runebergin päivä.
Laskiainen, tuo kirkollinen pyhä, vietetään 40 päivää ennen Pääsiäistä. Siihen kuuluu kaksi merkkipäivää, laskiaissunnuntai, sekä kaksi päivää myöhemmin laskiaistiistai.
Maailman kuuluisimmat laskiaisjuhlat lienevät Brasilian Rio de Janeiron karnevaalit (”carne vale” = ”jäähyväiset lihalle”).
Siitä alkaa 40 päivän paasto, ilman lihaa (sunnuntait pois lukien), joka päättyy Pääsiäiseen.

Toukokuun ensimmäinen päivä on myös mielenkiintoinen, sillä osuuhan samalle päivälle Vappu ja Helatorstai. Edellisen kerran ne ovat olleet samana päivänä vuonna 1913 ja seuraavan kerran vuonna 2160. Vaikutus palkkatyöläiselle on lähinnä se, että vuonna 2008 on palkallisia vapaapäiviä yksi vähemmän.

Vuonna 2008 suomenkielinen almanakka täyttää 300 vuotta

Karkausvuoden vaikutuksesta myös vuosi 2009 on poikkeuksellinen, sillä siinä on 53 viikkoa.

Seppo Riihikoski
Nurmo