Jälleen on koittanut aika, kun vapaa markkinatalous mittaa valtaansa demokratiassa.
Kaupan aukiolon vapauttaminen on nostettu keskusteluun ja paineita eduskunnalle lyödään, niin kaupan, kuin teollisuudenkin taholta.
Mistä on kysymys? Kaupan keskusliikkeet ovat luoneet harhan, että kuluttaja haluaa kaupan olevan auki myös sunnuntaisin. Samassa keskustelussa ei ole tuotu esille, että samalla se luo paineet teollisten elintarvikkeiden lauantaityöhön. Suora vaikutus olisi se, että tuoretuotteita jouduttaisiin valmistamaan myös lauantaisin, joka taas automaattisesti nostaisi valmistuskustannuksia (lauantaityö) ja samalla tuoretuotteiden hintoja (mm. lihat, makkarat).
Mainittakoon, että nykyisin mm. liha-alalla tehdään pääosin 2 vuorotyötä 40h viikossa,
lauantai ja sunnuntai ovat vapaapäiviä.
Työ on erittäin työvoimavaltaista ja jo nykyään alalle tullut vuorotyö rajoittaa niin perhe-elämää, kuin harrastustoimintaakin. Ruumiillisesti raskas työ vaatii vastapainonsa, jota ei lauantaityö tarjoa.
Keskusteluissa on huomioitava sunnuntai aukiolon laajennus myös elintarviketyöläisten lauantaityöhön, kun näin merkittävästä asiasta keskustellaan. On selvää, ettei alalla tähän ole halua.
Yhteiskuntamme ikärakenne on kehittymässä sellaiseksi, että valtaosa kansalaisista alkaa olla työelämän ulkopuolella ja pystyvät näin ollen käyttämään kaupan palveluja nykyisen aukiololain puitteissa. Taantuman johdosta myös työpaikkojen sulkemiset ja lomautukset antavat mahdollisuuden entistä suuremmalle joukolle kuluttaa vähäiset roponsa arkisin.
Mitä vaikutuksia kaupan sunnuntaiaukiolla tulee olemaan?
Voimakas kaupan keskittyminen tulee jatkumaan. Pienet lähikaupat eivät pysty sunnuntaisin pitämään kauppoja auki ja niiden vaihtoehdoksi jää myymälän sulkeminen. Erikoistavaraliikkeille ei riittävästi asiakkaita sunnuntaisin riitä, joten isot myymäläkeskukset valtaavat niiden asiakkaat.
Väestö ikääntyy ja kaupan palvelut siirtyvät kuluttajalta kauemmas, automarketteihin, joihin ei haja-asutusalueelta aina löydy julkisia liikenneyhteyksiä. Vanhenevalle väestölle luodaan paineet muuttaa keskuksiin, palvelujen lähelle, jolla tulee olemaan vaikutus asumisen hinnan nousemiseen.
Mistä nykyinen kauppojen sunnuntai-aukiolo aikanaan lähti liikkeelle?
Muistan, että syynä oli huoli pienten kyläkauppojen kohtalosta. Aikanaan haluttiin rajoitetulla sunnuntai-aukiololla luoda pienille kyläkaupoille elinkelpoisuus ja näin säilyttää palvelut myös haja-asutus alueella. Tästähän oli seurauksena, että suuret kauppaketjut kilvan pienensivät taajamiensa kauppojen kokoa, saaden myös omille kaupoilleen saman edun.
Olemme saaneet seurata, kuinka kauppa käyttää valtaansa. Eduskuntavaalien jälkeen nousi esille "Kehittyvien maakuntien Suomi", jolla ei ollut mitään tekemistä demokratian ja yhteiskuntavastuun kanssa. Mutta valtaa tämä yhdistys eduskuntavaaleissa käytti.
Päätös kaupan sunnuntai - aukiololain laajentamisesta saattaa kuluttajasta tuntua mukavalta, kun ei tiedä taustaa, eikä pysty hahmottamaan sitä, mitä seurauksia sillä tulevaisuudessa on omaan ja läheisten elämään. Toivon, että kansanedustajilla riittää voimia päätökseen, jolla he estävät kaupan sunnuntai aukiolon laajentamisen ja samalla markkinatalouden vallan kasvun.

Seppo Riihikoski
Nurmo

Lähetetty 15.11.2008
Ilkka
Pohjalainen
Kansan Uutiset
Helsingin Sanomat
Iltasanomat