2. synti ahneus, ilmenee nykyisessä elämänmenossamme monin tavoin. Uskoakseni siltä ei tänään välty kukaan.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Suorittaessamme normaaleja päivittäisiä ostoksia, tarttuu koriimme usein edullisin. Onko syynä se, että meillä ei ole enempää varaa, vai se, että haluamme ahnehtia myös muuta.

Tämän ahneutemme luo valtit niille, jotka polkevat työolosuhteita ja palkkoja, eli teettävät työn halvemmalla.

Yrittäjä, joka täyttää normimme työelämässä joutuu rankaistuksi, sillä hänen tuotteensa ovat parempien työolosuhteiden ja parempien palkkojen vuoksi kalliimpia. Niitä vaan ei ahneuden vuoksi osteta, sillä kaikki haluavat rahoillaan aina vaan enemmän.

Tämä ahneus saa aikaan sen, että myös yhteiskuntamme on uhattuna, sillä tuotannon esteenä saattaa olla myös verotus.

Nostaahan sekin osaltaan tuotteen hintaa.

Pienemmillä veroilla tuote voidaan valmistaa yhteiskunnassa, jossa ei ole mitään yhteiskunnan palveluja.

Ei kouluja, ei teitä, ei sairaaloita, ei sosiaaliturvaa.

 

Kotimaista, suomalaisella työllä ja suomalaisella pääomalla tehtyä tuotetta, tai palvelua ostaessasi jää raha tänne kiertämään. Kierto jatkuu niin kauan ja työllistää yhteiskuntaamme, kunnes "heikoin lenkki" tekee ostopäätöksen rajojemme ulkopuolelta. Silloinkaan ei vielä ole peliä menetetty, jos valuutta jää EU:n sisälle, sillä yhteiseltä talousalueeltamme ostetut tuotteet tuovat hyvinvointia koko EU:n alueelle.

Mikäli oma elintasosi on sinulle tärkeä, pitäisi sinun pystyä kulutuksessasi hyödyntämään sinun tulotasollasi olevien työntekijöiden valmistamia tuotteita. Jos ostat pienemmällä palkalla tekevien tuotteita, kyseenalaistat myös oman ansiotasosi. Tästä pitää huolen globaali markkinatalous. Sillä ei ole mitenkään uskottavaa, että minimipalkalla, tai sen alle, työskentelevien ansioilla ostetaan keskiluokkaisten palkoilla valmistettuja tuotteita.

 

Suomessa luovuttiin kansalaisten holhoamiselta, mutta se tarkoittaa myös sitä, että kansalaisten on otettava itse vastuunsa kuluttajina ja valvottava millaisia pääomia ja yhteiskuntia tukemaan rahansa laittavat.