Muistan vanhan sananlaskun "tuli on hyvä renki, mutta huono isäntä", saman väitteen esitän myös vapaasta markkinataloudesta.
Onko Suomelle määritelty tila, johon sitä vapaalla markkinataloudella viedään?
Jo nyt on huomattavissa, että vapaa markkinatalous on ottanut vallan. Päättäjät joutuvat toimimaan markkinoiden pelisääntöjen mukaan, ilman, että olisi jokin tavoitetila, johon tällä vallankäytön voimalla suunnattaisiin.

Nykyisen hyvinvointiyhteiskuntamme muistokirjoituksia voi jo valmistella, sillä markkinatalous ei tunne yhteisvastuuta, eikä solidaarisuutta. Markkinataloudessa työn saa se joka sen huonoimmilla ehdoilla ja pienemmällä palkalla tekee. Markkinataloudessa yritys kiertää verot, suuntaamalla yritykset sinne, missä alhaisimmat kustannukset ovat.

Markkinataloudessa valtaa käytävät kuluttajat, ikään katsomatta, eivät siis enää kansalaiset.
Kuluttajan tietoisuus ostopäätöstensä vaikutuksista on hämärtynyt, joten kuluttajat ovat luovuttaneet vallan markkinoille.

Syyt mitkä tähän ovat johtaneet, ovat muutoksissa arvomaailmassamme.
Kirjoitin aiemmin yhteiskuntamme perusarvoista, joihin yhtenä kuului luterilainen uskonto ja etiikka.
Nyt ovat voimissaan Katolisen kirkon keskiajalla määrittelemät seitsemän kuolemansyntiä, joiden voimistumisesta kannamme jokainen vastuun. Palaan näihin kirjoituksissani myöhemmin.

Jos suomalaisilla on halu säilyttää nykyinen arvomaailma, niin silloin meidän jokaisen pitää vahvistaa niitä peruspilareita, joiden harteille yhteikuntamme on rakennettu.
Päättäjillä ei siihen aseita löydy, jos kansalaiset elävät ja haluavat elää vapaan markkinatauden ehdoilla.