Vaasan sairaalan sydänyksikön lopettamisesta vuoden lopussa on tehty päätös, jonka johdosta osa pallolaajennuksista ja varjoainekuvauksista tehdään vuoden 2008 alusta Seinäjoella.

Sydänleikkaukset, kiireellisetkin, tehdään tämän jälkeen Yliopistollisissa sairaaloissa, Oulussa ja Tampereella.

Nykyisin leikkauksia Vaasan sairaalassa tehdään 2-3 päivässä. Yhden leikkauksen kesto n. 3-4h. Vuositasolla leikkauksia tehdään yli 300 ja osasto on ollut hyvin työllistetty.

Yksikön lopettamisen taustaa en tunne, mutta Vaasan sairaala on ollut ainoa, joka ei ole ollut Yliopistollinen sairaala. Epäilen syynä kuitenkin olevan rahan ja yhteiskuntamme nykyilmiön, keskittämisen.

Se, miksi asiasta kirjoitan, johtuu siitä, että päätöksen problematiikka avautui minulle, käydessäni perjantai-iltana osastolla läheistä tapaamassa.

Väestömme ikääntyminen on väistämätöntä ja sen seurauksena myös sydänleikkausten lisääntyminen. Vuodenvaihteen jälkeen ei vaalipiirissämme enää tehdä sydänleikkauksia, vaan potilaita kiidätetään Tampereelle ja Ouluun. Seinäjoelta matka leikkauspöydälle, usein ambulanssikyydissä, kasvaa sadalla kilometrillä. Vaasasta liki 200km.

Erikoissairaanhoito on merkittävä osa kuntiemme kasvavista menoista. Vaasan sairaalan sydänosaston lopettamispäätöksellä on sydänleikkauspotilaiden erikoissairaanhoitoon kunnille osoitetut valtionavut suoraan ”korvamerkitty” vaalipiiristämme pois.

Suomella menee taloudellisesti paremmin kuin koskaan. Meillä kaikilla on sydän, riippumatta siitä. olemmeko yhteiskuntamme ylä-, vai alaoksilla. Ihmiset elävät tulevaisuudessa pidempään ja sydänpotilaiden määrä tulee tästäkin syystä kasvamaan.

Vaasan sydänyksikön teho-osastoon tutustuessani olen vakuuttunut, että lopettamispäätöksessä menetämme huomattavasti enemmän kuin saavutamme.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Toivon, että vaalipiiristämme valituiksi tulevat kansanedustajat löytävät yhteisen sävelen ja saavat purettua lopettamispäätöksen.

 

Seppo Riihikoski

Nurmo

Kansanedustajaehdokas

Vasemistoliitto

 

Lähetetty:

Pohjalainen 17.3.2007 klo:11.20

Ilkka 17.3.2007 klo:11.20