Nurmossa käytiin kansanäänestys kuntaliitoksesta. Kuntalaisten kielteinen asenne päätöstä kohtaan oli ymmärrettävä, sillä Pro Nurmo teki vastustuskampanjastaan tehokkaan.

Vaikka olen ehdoton demokratian kannattaja, niin kyseisen asian päättäjäksi en hyväksy kuntalaisten mielipidettä, vaan päättäjät, jotka kuntalaiset ovat tehtävään valinneet, tehkööt asiasta päätöksen.

Syy miksi äänestystulokseen perustuvaa päätöstä vastustan on se, että kansanäänestyksessä ei vastuuta päätöksestä kanna kukaan. Kunnanvaltuutetut on valtuutettu tekemään päätöksiä ja kantamaan niistä vastuu. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Pro Nurmo noukki selvityksestä yksittäisiä murusia, joista osa oli totuudenmukaisia ja liikkeen puuhamiehet varmasti tiesivät, että muutokseen on helppo saada vastarinta, sehän meiltä kaikilta tulee luonnostaan.

Valitettava tosiasia on, että kuntalaisilla on ilmeisesti sellainen harhakuvitelma, että nykyinen olomuoto olisi jokin vaihtoehto. Näin ei ole, vaan maailma ympärillämme muuttuu ja ympäröivä maailma, EU ja eduskuntamme vaikuttavat siihen, että muutos tapahtuu, halusimmepa me sitä, tai emme.

On lukuisia syitä, joiden takia olen liittymisen kannalla,. Olen poiminut niistä osan:

-         Kunnallisvero pystytään pitämään kohtuudessa. Itsenäisellä kunnalla korotuspaineet ovat huomattavasti suuremmat, kun mahdollisella liittymällä.

-         Kunnan työpaikat pystytään paremmin turvaamaan kuntaliitoksella. Itsenäisellä kunnalla näin ei välttämättä ole, sillä jos äyri pidetään kurissa, niin palveluja on kavennettava ja kasvava palvelujen tarve (ikääntyvä väestö / erikoissairaanhoito) osaltaan vaikuttavat siihen, että kunnan tuloja pitää lisätä huomattavasti. Nyt investoinnit tehdään velkarahalla ja kuluvan vuoden budjettikin oli jo vuoden alusta alijäämäinen.

-         Kaavoittaminen helpottuu ja mahdollisesti halpenee, kun suuremmassa kuntakokonaisuudessa on kunnalla valinnanvaraa rakennusmaahankintaan.

-         Valtion satsaukset keskittyvät suurempiin kuntakokonaisuuksiin, nyt näistä on läänissämme saanut nauttia pääosin Vaasa.

-         Myös Nurmolaisille avautuu mahdollisuudet hakea virkoja Seinäjoelta.

Tässä jotain kriteerejä asiasta käytävään keskusteluun.

Osaltaan päätöksentekoon varmasti tulee vaikuttamaan vuonna 2008 pidettävät kunnallisvaalit.

Itse olen edellisissä kunnallisvaaleissa lähtenyt siitä, että käytän tietoni, taitoni ja voimavarani kuntalaisten eduksi. Käytyäni lukuisissa selvitystilanteissa ja seurattuani muuttuvaa ympäristöä on oma kantani ehdottomasti liitoksen puolesta. Mikäli julkinen päätökseni minulta seuraavissa vaaleissa paikan vie, pystyn ainakin hyvällä omallatunnolla nukkumaan, sillä olen saamani tiedot silloin käyttänyt kuntalaisten hyväksi.

 

Terv: Seppo