Tiistaina sai taas lukea pääkirjoituksista, kuinka suuret kaupat taas tuovat esille ajatuksen kauppojen vapaasta aukiolosta. Kirjoituksissa ei muisteta mainita, että nyt käytössä oleva rajoitettu kauppojen sunnuntai aukiolo tehtiin siitä syystä, että pienet kyläkaupat saisivat elinmahdollisuuden markettien puristuksissa ja että myös haja-asutusalueilla olisi ihmisillä mahdollisuudet elämiseen.

Viime viikolla oli uutisoinnissa esillä, että ruoan hinta on kovassa nousussa ja jos luullaan, että sunnuntaina tehty työ elintarvikeketjussa halventaa hintaa, niin miinaan astutaan.

Kauppojen aukiolon laajennus toisi mukanaan monta ongelmaa ja epävarmuus tekijää ja vaikutukset sillä olisi koko tuotantoketjuun.

Marketithan eivät enää pidä omia varastojaan, vaan myyvät hyllytavaraa. Tämä osaltaan vaikuttaisi siihen, että kaupan henkilökunnan lisäksi vapaa sunnuntai poistuisi myös tuoretuotannossa olevilta elintarviketyöläisiltä, jakeluautojen kuljettajilta ym. Elintarviketehtaissa tehdään pääosin vuorotyötä ja työntekijärakenne on suhteellisen nuori. Vaikutus olisi myös perheen, tämän yhteiskuntamme rakenneosan, yhteisiin hetkiin. Koululaitosta tuskin pystytään sopeuttamaan siihen, että vanhempien ja lasten yhteiseksi koettu aika, ei olekaan enää sunnuntai.

Koska ruoan hinta on kovassa nousussa, olisikin nyt aiheellista aientaa päätöstä elintarvikkeiden arvonlisäveron alentamiseksi, eikä ehdoin tahdoin hankkia ruokaan lisäkustannuksia.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

 

Seppo Riihikoski

elintarviketyöläinen

Nurmo

 

Lähetetty 6.5.2008

Ilta-Sanomat

Ilkka