Kaupunki / Seinäjoki

1.1.2009. lakkautetaan Nurmon kunta, Ylistaron kunta ja Seinäjoen kaupunki, samalla näistä muodostetaan uusi Seinäjoen kaupunki. Perustettavan uuden Seinäjoen asukasmäärä on n, 56 000 ja pinta-alaa kaupungilla on 1468 km2. Pohjois – etelä suunnassa kaupungin pituudeksi tulee n. 90km.

Uuden Seinäjoen rajanaapureita tulee olemaan Alavus, Ilmajoki, Isokyrö, Jalasjärvi, Kihniö, Laihia, Lapua,Virrat ja Kauhava. (Kuortanehan liittyy Alavuteen ja Ylihärmä Kauhavaan, joten nekin osaltaan hieman sekoittavat ajatusta uudesta naapurikuvasta).

Kun matkaamme ensivuonna Peräseinäjoen tietä Kurun kautta Tampereelle, niin väliin ei enää mahdu muita, kuin Virrat ja Ylöjärvi. Sielläkin muutoksia tapahtuu, kun Kuru liittyy Ylöjärveen.

Uuden Seinäjoen valtuustoon valitaan 51 valtuutettua ja kaupunginhallitus tulee olemaan 13 jäseninen. Uuden Seinäjoen veroäyriksi arvioidaan 19%.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Joki / Seinäjoki
Seinäjoki
on noin 90 kilometrin pituinen Kyrönjoen sivujoki Etelä-Pohjanmaalla. Joki saa alkunsa Virtain Kortesjärvestä. Peräseinäjoen eteläosissa se virtaa Luomanjokena noin 30 kilometrin matkan. Peräseinäjoen kirkonkylän eteläpuolella Kihniönjoki yhtyy Luomanjokeen, mistä lähtien joen nimi on Seinäjoki.
Lukuun ottamatta Virtain alueella olevia kahta pientä järveä päähaaraan ei ole suoranaisessa yhteydessä
järviä. Lisävesiä Seinäjoki saa siihen laskevista luomista, joita on enimmäkseen Peräseinäjoen alueella. Edellä mainitun Kihniönjoen lisäksi toinen huomattava Seinäjoen sivuhaara on Pajuluoma, joka alkaa Ämmälänkylästä ja yhtyy Seinäjokeen noin kilometrin päässä Itikanmäestä pohjoiseen.
Joki halkoo
Seinäjoen kaupunkia kaakkois-luode-suunnassa ja kääntyy kaupungin pohjoisosassa lähes suorakulmaisesti länteen. Tästä kohdasta on rakennettu 19681982 Seinäjoen suuosan oikaisu, joka yhtyy Kyrönjokeen Nurmon ja Ylistaron rajalla Kiikun kylän pohjoispuolella. Se tehtiin turvaamaan viljelyalueita jokavuotisilta tulvilta. Oikaisuoman pituus on seitsemän kilometriä, ja kesäisin sillä järjestetään jokiristeilyjä. Lähellä Ilmajoen rajaa Seinäjoki yhtyy Seinäsuussa Kyrönjokeen.

 

Mielenkiintoinen sattuma, että perustettava uusi Seinäjoki ja joki ovat lähes saman mittaisia.

 

Oheiset tiedot poimittu Seinäjoen kaupungin sivuilta, sekä  joen osalta Wikipediasta.

Naapurikunnat on poimittu kartasta ja niissä on huomioitu tiedossa olevat kuntaliitokset.

 

Seppo Riihikoski

Nurmo